2 Mart 2013 Cumartesi

40 Bin Liraya 3D HD LED TV!

Teknolojik sitelerden birinde gezinirken gözüme çarptı .Bir televizyon ve o televizyona ait fiyat.39,999 TL fiyatı var !.
Acaba fiyatı yanlış mı okudum diye tekrar rakamları tek tek saydım...Yok okuduğum doğru ...Televizyonun fiyatı 40,000 lira..

Kafamda bir sürü mevzu oluştu sadece bu fiyat ile ilgili..

Nasıl mı? Şöyle ki;
İnsan öyle bir varlık ki limitleri çok yüksek...Televizyon ilk icat edildiği yıllarda görüntü kaymaları ,karıncalanmalar, siyah beyaz görüntüler bile insana fazlası ile yetiyordu değil mi?





Ben çocukluğumdan hatırladığım kadarıyla TRT'de her hafta sonu pazar günleri kovboy filmleri konulurdu..





Ve görüntü siyah beyaz yayınlar arada bir gelip gitmekte...Hatta hatırlayanlar bilir ki mevsimine göre kar manzarası veya doğa manzarası gelirdi ekrana :) sebeb ise yayın kopması, o esnada insanlar aval aval ekrana bakmasın diye manzaralı görüntü izlerdik...

Büyük bir heyecanla beklerdim pazar günlerini annem anteni kurcalaya kurcalaya yakalardı görüntüyü ve hemen bana seslenirdi " hadi çabuk gel kovboy filmi başlamak üzere...Çay ve poğaça da yaptım seyrederken yersin..."

Ooo ne büyük sevinçti benim için pazar günü TV başında geçirilen saatler ve sıcacık poğaçaları yerken yanında çay yudumlamak...

Ve şimdi o günler ile bu günleri düşünüp kıyaslıyorum da, ya insan az şeylerle mutlu olmayı biliyordu, ya da kendimizi kandırıyorduk bunlar bizi mutlu etmeye yeter diyerek?!..


Evet günümüzde ne değişti de insanlar az ile yetinmez oldu? Ne değişti de mutlu olmayı en son teknolojik cihazalara sahip olmaya endeksler oldu?

Küçücük bir çocuğa bile sadece konuşması için bir telefon hediye ettiğinde suratındaki ifade "bunun modası geçti dokunmatik 3G bağlantılı wifi özellikli bir telefon alamadın mı?" der gibi ...

 
 
 


Bunu yapan insanlar mı yoksa bu şekilde lanse edip insanları doyumsuz ve kanaatsiz bir hale sokan reklam firmaları mı? Yoksa ürün satabilmek için daha 1 ay önce çıkardığı bir ürünü kötü ve basitmiş gibi hissettiren firmalar mı ? Çözmek zor...


Telefon dediğin cihazda asıl olan amaç nedir? Konuşabilmek değil mi?

Evet normalde amaç o ,ama günümüz teknolojisi ve insanların sürekli daha iyisini isteme duygusu sebebiyle telefonlar telefon olmanın dışında ajanda saat internet not defteri gibi bir çok özelliğe sahip oldu ..

Bu kötü bir durum mu? Elbette kullanım kolaylığı ve özellikler adına kötü değil tam tersine iyi bir durum...Kötü olan bizim o tip cihazlara bağımlı gibi hissetmemiz ve her çıkan yeniliği sahiplenmek istememiz...

40 Bin liraya televizyon alma gücü olan biri elbette alabilir mesele değil,ama bunu alan kişi etrafına baksa sokaklarda evsiz yatana insanları görse,eşinden ayrılmış çocuklu mağdur dul kadınları görse,pazarlarda satıcıların yere attığı çürük sebze meyveleri bir tencere yemek yapmak için toplayan insanları görse ya da çöplerden eşya toplayıp geçimini sağlamak için sokak sokak dolaşan insanları görse hiç mi vicdanı sızlamayacak??



Evinde salonuna oturup ayaklarını uzatıp 40 Bin liraya aldığı ultra HD 3 Boyutlu televizyonunu izlerken hiç mi o insanların çektiği zorluklar ve yokluklar aklına gelmeyecek?

 
 
 
Biz nasıl bu hale geldik? Ve bu gidiş daha nereye gider?
Evet teknoloji çok güzel insan hayatını da fazlasıyla kolaylaştıran bir faktör...Ama kendimizi de bu derece kaptırmayalım bu akıntıya...Tıpkı hızla akan bir nehirin içine düşenleri alıp götürdüğü gibi bizi bizden alıp götürüverir hiç farkına varmadan hemde...

Selametle....